MINDFULNESS en gezondheidsklachten, wat houdt het in?
Mindfulness leert je om vaardigheden te ontwikkelen die ons helpen om meer in het hier en nu aanwezig te zijn, zonder te oordelen. Maar hoe kunnen deze vaardigheden helpen als we last hebben van lichamelijke en/of mentale klachten?
Een korte uiteenzetting:
We hebben allemaal de neiging om van negatieve gevoelens zoals verdriet, angst, boosheid, schaamte etc, maar ook fysieke pijn af te willen.
Dit kan zich uiten in verzet tegen de ongewenste gevoelens, door deze strijd ga je nog meer ongemak ervaren.
Je gaat piekeren en probeert je problemen op te lossen door allerlei scenario’s te bedenken en regisseren. Deze weerstand uit zich vaak ook fysiek: de spierspanning neemt toe, de hartfrequentie wordt hoger, de ademhaling versnelt. Dit veroorzaakt een toename van lichamelijk ongemak, waardoor je je nog rotter gaat voelen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht, waarin de oorspronkelijke pijn en ongemakken verergerd worden door de onbewuste strijd die je ertegen voert.
Aandachtspunten bij mindfulness:
- Ademhaling: de adem is een centraal gereedschap. Ze speelt een sleutelrol in lichamelijke stress/regelsystemen.
- Bewustwording: wat speelt zich af in je denken en voelen en wat kun je allemaal in je lichaam ervaren. Je leert primair en secundair lijden van elkaar te onderscheiden.
- Reflectie: leren op afstand te kijken naar je moeilijkheden.
- Stil staan: leren toelaten hoe je gedachten en gevoelens zich vertalen in je lichaam. Je lichaam is dus een belangrijk aangrijpingspunt in het leren omgaan en leren dragen van emoties.
- Dragen: bewustworden en leren dragen van angst, verdriet, schaamte etc in plaats van er allerhande afleidingsmanoeuvres (veel sporten, drinken, roken, meer eten, boos worden op de ander) op los te laten: niet meer wegvluchten van wat er zich daadwerkelijk in je ervaring afspeelt.
- Contact: Je leert in contact te komen met jezelf en te vertrouwen op je lichaam, dat als een barometer kan fungeren om je te laten zien hoe het met je gaat en wat je nodig hebt.
In contact kunnen zijn met je zelf en je lichaam is een voorwaarde om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Toelaten en accepteren worden werkwoorden en bieden je een alternatief om uit de gewoontes te komen waarmee je jezelf in de weg zit.
Voor meer informatie data en tijden klik op: BODY&MINDFULNESS
Vergoedingen
VGZ, IZA, Unive en Umcz vergoeden mindfulnesstraining vanuit de aanvullende verzekering bij burn-out klachten; men dient dan een verwijzing te hebben van de huisarts of bedrijfsarts waarop staat vermeld dat er sprake is van burn-outklachten. Ook dient de training gevolgd te worden bij een categorie 1 mindfulness trainer, lid VMBN. De vergoeding bedraagt 350,-
De kosten voor de body&mindfulnesstraining bedragen 399,- incl BTW.
Dat betekent als je deelneemt aan de Body&Mindfulness training dat je eigen bijdrage neerkomt op 50,-
Als je werkgever de Body&Mindfulnesstraining betaald, bedragen de kosten voor je werkgever: 499,- excl. BTW Voorafgaand aan deelname zal er een uitgebreide intake plaatsvinden.