Hoe sliep jij de afgelopen maanden?

Ik ben van nature geen geweldige slaper. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik me verdiept heb in hoe ik mijn slaap zelf kan optimaliseren. Zowel wat het aantal uren als de kwaliteit ervan betreft.
Het heeft mij veel gebracht.  En met mij veel anderen die ik geholpen heb hun slaap te verbeteren.

En toen kwam de Corona crisis……en begon ik steeds wat slechter te slapen. Wekenlang werd ik om 0300 wakker en kwam ik met al mijn kennis en praktische ervaring niet zomaar in slaap. Hmmm… frustrerend. Ik lag de nodige uren wakker en werd steeds wat meer uitgeput. Met alle gevolgen van dien.

Hoe kon dat nou? Ík als slaapcoach…….slecht slapen….?

Ja, inmiddels weet ik dat niks menselijks mij vreemd is.

En dat er met mij er veel anderen wakker lagen.

Ik was niet erg ongerust, vond mezelf niet terug in overmatig piekeren, maar toch….

Na meerdere weken ging ik, na extra goed inzetten op mijn slaaphygiene en het toepassen van  oefeningen en slaapoptimaliserende vaardigheden, beter slapen. Ik slaap nu weer als vanouds.

Maar; ik zie dat er veel mensen blijven worstelen met slaap. Dat komt vaak voor. Door een levengebeurtenis slaap je slechter en dit patroon blijft bestaan ook wanneer er weer een nieuwe balans optreedt.

Slaap is een van de basis voorwaarden om gezond te blijven.
Maar krijgt veel minder aandacht dan voeding en beweging. Ons leven zit vol met to-do lijsten en het beknibbelen op je slaapuren ligt op de loer.
Chronisch slecht slapen verzwakt je immuunsysteem.
Drie eenvoudige basis regels om mee te starten:

  1. slaap elke nacht zeven tot acht uur,
  2. houd een vast slaappatroon aan (ook in het weekend)
  3. vermijd het gebruik van caffeïne, alcohol, schermen en nicotine in de laatste uren voor het slapengaan.

Wil je meer info over slaapverbeteren? klik dan hier  =>

De boodschap klinkt misschien niet zo revolutionair, maar dit is een begin.
Terugkerende periodes met slecht slapen los je niet zomaar op. Dan heb je meer nodig. Maar  het goede nieuws is: er is zoveel aan te doen!

Accepteer dus niet dat je een slechte slaper bent, maar kom in actie en verbeter je leefstijl ook door te werken aan beter slapen!