8 weeks traject voor mensen met chronische lichamelijke klachten
Een programma voor mensen die lange tijd pijn en/of lichamelijke klachten blijven houden, ondanks gerichte behandeling op pijn/klachtvermindering. De aanpak richt zich op de gevolgen van uw klacht in uw dagelijks leven en op de factoren die van invloed zijn op uw klachten (verminderd actief zijn, verminderde conditie, verhoogde spierspanning en de mentale componenten die van invloed worden tgv langdurige (pijn)klachten.
Voor wie Mensen met chronische pijnklachten, chronische vermoeidheid, chronische lichamelijke klachten.
De enige voorwaarde die er is om aan het programma te kunnen deelnemen is de bereidheid om dagelijks te oefenen (30 min-45 min) en het hele programma willen volgen.
Hoe gemiddeld 8 sessies; waarin (psycho) educatie en praktijk afgewisseld worden. Er wordt gestart met inzicht te geven in pijn en het brein (sensitisatie); de invloed van stress op lichaam, energiemanagement etc., zodat je inzicht krijgt in het voortduren van je klacht en hoe je vaak in een vicieuze cirkel (pijn-spanning-minder bewegen- toename lichamelijke stress-slechtere lichamelijke conditie- meer pijn…) terecht komt. Er wordt praktisch geoefend middels mindfulness, lichamelijke ontspanning, energiemanagement, conditie en het optimaliseren van lichamelijke beweeglijkheid en spierkracht. Er zal ook middels ACT (Acceptance and Commitment Therapy) gekeken worden hoe je weer waardegericht kunt gaan leven ipv gefocust te blijven op de ervaren klachten.
Onderdelen van de 8 weekse behandeling:
*educatie over pijn; sensitisatiemodel; stress, ontstaan ervan en de gevolgen voor het lichaam, leefstijl
*Acceptatie van pijn/lichamelijk ongemak; onderscheiden van primair en secundaire lijden en hoe hiermee om te gaan. De invloed van gedachten en stemming/gevoelens op onderhouden en verergeren vd intensiteit vd pijn.
*Energiehuishouding; Nieuwe gewoontes creëren in de balans tussen inspanning, ontspanning en rustmomenten. Gewoontes die veel kunnen betekenen voor je gevoel van fitheid.
*bewustworden van lichaam; als je lichaam veel pijn ervaart dan doet dit iets met je hele functioneren, je kunt in een waterval terechtkomen van pijn/stress/zorgelijke gedachten/moeilijke gevoelens. Je hebt de neiging om steeds minder stil te willen staan bij je lichaam. Wellicht begin je jezelf af te leiden van gevoelens van ongemak.
*spierontspanning en adembewustwording: de adem is een centraal gereedschap. Het speelt een sleutelrol in lichamelijke stress/regelsystemen. Dit geldt ook voor spierspanning. Leren hoe je je lichaam tot rust kunt brengen en stressresponsen kunt laten uitdoven. Aandacht voor adem en spierontspanning geeft handvatten om los te komen uit de vicieuze cirkel; pijn – toename spierspanning-toename ademfrequentie en toename fysieke stress waardoor meer pijn
*Mindful bewegen: veel mensen die chronische pijn ervaren of een chronische lichamelijke aandoening, kunnen ervaren dat ze in een neerwaartse spiraal terecht komen van minder in beweging zijn en minder motivatie voelen om in beweging te komen. Ook kunnen ze onzeker of angstig zijn in relatie tot bewegen en pijn. De verhouding tot hun lichaam kan verstoord zijn geraakt. Dit leidt tot verminderde conditie en kracht welke weer een oorzaak kan zijn voor verminderde lichamelijke fitheid, wat negatief invloed kan hebben op pijn en stress. Om dit proces om te keren is het van belang om weer vertrouwen te krijgen in het lichamelijk functioneren en dus van het lichaam in bewegen, wat kan leiden tot toename van fitheid, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.
*lichamelijke fitheid: hoe kun je met eenvoudige oefeningen/beweegadviezen weer bouwen aan het verbeteren van je lichamelijke conditie.
*ACT, het onderzoeken van wat je eigenlijk belangrijk vindt in je leven en hoe je hier meer ruimte voor kunt scheppen. Aan de slag gaan met de waarden in je leven, ondanks de pijnklachten.