In mijn werk krijg ik regelmatig de vraag: ‘Hoeveel slaap heb ik nodig?’
Deze vraag is niet zo een twee drie te beantwoorden; ieder persoon heeft zijn eigen bioritme. Zo kan voor de een  6 uur slaap voldoende zijn , een ander heeft behoefte aan 8 of zelfs 9 uur slaap
Het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) geeft aan dat de gemiddelde slaapbehoefte die volwassen mensen hebben tussen 7-8 uur ligt. Dus daar kun je om te beginnen van uitgaan. Of je zelf een kort- of langslaper bent, kun je ontdekken gaandeweg het proces van het verbeteren van je slaap. Als je last hebt van langdurige slapeloosheid, is het in eerste instantie niet eenvoudig om dit te weten.
Ik heb mijn eigen ervaring met slaapproblemen gehad. Ik dacht dat 6 slaapuren voor mij voldoende waren. Sterker nog: ik was uitermate tevreden als ik weer eens 6 slaapuren had volgemaakt. Nu ik echter mijn eigen bioritme langere tijd volg ontdek ik dat ik toch echt 7 slaapuren nodig heb.
Beangrijk punt om te ontdekken; had ik genoegen blijven nemen met 6 uur, zou ik waarschijnlijk een chronisch slaaptekort in stand hebben gehouden!

Bioritme?
Licht en donker spelen een belangrijke rol in ons bioritme. Het bioritme is onze biologische klok. Deze klok geeft aan wanneer we wakker worden en wanneer we dienen te slapen.
Als we in de ochtend wakker worden raakt ons lichaam op een natuurlijke wijze gestrest. Onder invloed van daglicht wordt cortisol (natuurlijk stresshormoon) aangemaakt. De bloeddruk, de spierspanning en temperatuur stijgt,…ons lichaam komt in ‘actiemodus’. Het gevolg is dat we alert worden om adequaat te kunnen presteren. Aangekomen in de avonduren wordt cortisol afgifte afgebouwd en wordt er, onder invloed van duisternis, melatonine aangemaakt. Melatonine is het natuurlijk slaaphormoon. Het autonome zenuwstelsel zorgt er nu voor dat de spierspanning daalt, evenals de hart- en ademhalingsfrequentie en de bloeddruk. Ons lichaam wordt klaargemaakt voor slaap. Als dit niet gebeurt, vallen we gewoonweg niet in slaap.

Melatonine
Aangezien het lichaam melatonine gaat aanmaken als het duisternis waarneemt, wordt het werken achter je PC, tablet, of telefoon afgeraden.  Je natuurlijke slaaphormoon wordt gehinderd om in actie te komen. Zonder melatonine geen slaap…Overigens wordt het gebruik van kunstmatige melatonine afgeraden, het houdt op lange termijn je slaapprobleem in stand.

Voordat het kunstlicht aan het begin van de 19e eeuw werd uitgevonden sliepen we gemiddeld 9 uur. Dat is oorspronkelijk de behoefte die we als mens gemiddeld genomen hebben om te slapen. Onder invloed van het kunstlicht werd ons bioritme beïnvloed. Ons brein werd in de avond langer blootgesteld aan licht waardoor er langer cortisol vrijkwam en later melatonine werd aangemaakt. Gevolg: kortere slaapduur.
Zo bekeken  zou je  kunnen concluderen dat we met zijn allen lijden aan een collectief chronisch slaaptekort..
Wie weet zijn er wel minder stress- en burn-outklachten als we collectief meer zouden gaan slapen?

Het belang van voldoende slaap 

Slaap is de belangrijkste vorm van herstel van lichaam en geest. De grote tankbeurt vindt plaats in de nacht.
Wordt dit op enige wijze verstoord, dan verstoort dit ook het herstel. Bij onvoldoende herstel, ontstaan er diverse lichamelijke en mentale klachten als onder andere: extreme vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaar- en vergeetachtigheid. Ook spanning en stress kunnen we slechter verwerken. Slecht slapen kan zo een burn-out in de hand werken.
Slapeloosheid? Er iets aan te doen!

We spreken van chronische slaapproblemen als je gedurende 3 weken, wekelijks 3 nachten moeilijk in- en/of doorslaapt.
Gelukkig is er iets aan te doen en kunnen we slapeloosheid aanpakken. Er zijn allerlei natuurlijke wegen die leiden naar een gezonde nachtrust. Voldoende slaap is een absolute voorwaarde om mentaal en lichamelijk gezond te blijven

Wil je direct tips en adviezen voor een goede nachtrust? klik dan hier !

Slaap lekker!