Het is belangrijk om te weten tot welk chronotype ( de manier waarop je bioritme werkt) je behoort, want het heeft gevolgen voor je gezondheid als je je als ochtenmens gedraagt als een avondmens en andersom.

Wil je weten tot welke categorie je behoord geef dan antwoord op deze vragen:

  • Word je vanzelf vaak vroeg wakker?
  • Ben je het meest productief in de ochtend/middag?
  • Heb je weinig tot geen moeite om in de ochtend op te staan?
  • Voel je je in de ochtend zo fris als een hoentje.
  • Ben je tegen de avond voelbaar moe en heb je behoefte om te slapen?
  • Val je vaak als vanzelf al in slaap als je savonds tot rust komt op de bank of in je luie stoel?

De kans is groot dat je een ochtend mens bent.
Ochtend-of avond mens zijn, of wel een vroege vogel of een nachtdier heeft gevolgen voor je slaap en waakritme. Ben je een vroege vogel, dan wordt er eerder in de avond, melatonine aangemaakt en heeft je lichaam eerder in de avond de behoefte om tot rust te komen. Negeer je dit, omdat je routines erop nahoudt die misschien beter passen bij een avondmens, dan bouw je een slaaptekort op. Vroeg naar bed en vroeg op past bij jouw bioritme

Een echt avond mens heeft een laat ritme. Je wordt later moe en ook later wakker. Stel dat je laat opblijft maar ook vroeg op moet, kun je je biologische klok ook tegenwerken.

Stressklachten ten gevolge van een verstoord bioritme?

Door je bioritme onbewust te verstoren kun je ongemerkt een slaaptekort opbouwen en pleeg je roofbouw op je lichaam. Dit kan dan weer allerlei stress gerelateerde klachten teweegbrengen. Want te weinig slaap is een stressor voor je lichaam. Dit wordt vaak vergeten als we het hebben over chronische stressklachten!
Te weinig slapen hoeft niet te voelen alsof je een slaapprobleem hebt. Het kan heel gewoon voelen om in een verkeerd ritme te zitten. Dit kan een van de redenen zijn waardoor je ongemerkt allerlei psychomatische klachten ontwikkelt, die het gevolg zijn van een ontregeld stress systeem.

Dus handig om te weten welk type je bent.
Je kunt hier een klein testje doen om te ontdekken welk type jij bent.

Slaap lekker 🙂