OVER MIJ
Mijn naam is Suzanne Dear, sinds 1992 werkzaam als psychosomatisch fysiotherapeut, sinds 2010 als gecertificeerd Mindfulness trainer categorie 1, lid VMBN. Ik ben ook geschoold als ACT trainer.
De afgelopen 15 jaar heb ik me verdiept en geschoold in psychosomatische klachten, waarbij de nadruk ligt op slaapproblematiek, overspannenheidsklachten, chronische pijn/SOLK, trauma sensitief werken. Klik op CV voor meer info.

PSYCHOSOMATISCH?
Lichaam en geest zijn niet te scheiden. Er is altijd sprake van een wisselwerking tussen lichaam en geest (lees: ons brein). Er kunnen op diverse manieren spanningsklachten ontstaan als er een dysbalans ontstaat tussen draagkracht en draaglast. Psychosomatisch betekent niet dat het ’tussen je oren zit’. Het zegt iets over de ontregeling die ontstaat in het zenuwstelsel, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van de klachten.
Vanuit deze holistische visie heb ik me in de loop der jaren verdiept in gedrag en hoe stress en onze manier van omgaan met stress invloed kan hebben op het ontstaan van mentale en fysieke klachten.
Deze visie werkt ook andersom: hoe heeft een chronische lichamelijke aandoening invloed op het ontstaan van mentale klachten, die weer kunnen leiden tot (een toename van)  fysieke klachten?
Mijn behandelingen worden veel toegepast bij klachten als overspannenheid, chronische vermoeidheid, chronische pijn (SOLK), slaapproblemen en complexe chronische lichamelijke klachten.

WAT KUN JE VERWACHTEN:
Mensen beschrijven mij als vriendelijk; rustig en confronterend als het nodig is. Mijn manier van werken kenmerkt zich door een mix van inzicht-geven /bewust worden, educatie rondom aanwezige gezondheidsproblemen en  praktisch oefenen van diverse manieren om de gevolgen van stress op lichaam en geest te verminderen. Ik neem het totale plaatje ( body/mind ) mee in mijn benadering en dat werkt  krachtig in het vinden van balans.
Wat voorop staat in de aanpak is jouw bereidheid om een verandering aan te brengen in de gewoontes die je persoonlijke herstel tegenwerken. Je bent zelf degene die verandering in gang gaat zetten.

Want: als je niet verandert wat je altijd deed, krijg je wat je atijd kreeg….’ If you change nothing, nothing will change…’

Voor mijn uitgebreide C.V. klik HIER.

Je goed voelen door goed te voelen…

Als mens willen we ons graag goed voelen. Dat is een vanzelfsprekendheid waar natuurlijk in principe niks mis mee is, maar onbewust zijn we altijd op zoek naar het groenere gras. Dat wat we nog niet hebben, willen we graag en wat we wél al hebben is vaak niet goed genoeg..

Dit wordt ook wel de ‘discrepantiemonitor’ genoemd; er bestaat namelijk altijd wel een  verschil tussen hoe het is, en hoe we denken dat het zou moeten zijn. Onbewust screenen we de huidige situatie en verlangen we naar meer of anders of beter. Of willen we weg van het ongemak dat aanwezig is.

Als je langdurig onder druk staat ga je je op termijn steeds minder ‘goed’ voelen, en op een gegeven moment ontstaan er fysieke en emotionele klachten. Zeker als er sprake is van chronische stressklachten is het goed om dit mechanisme eens nader onder de loep te leggen.

Als we ons niet goed voelen zijn we vaak geneigd om in allerlei gewoontes te vervallen die ons op korte termijn beter laten voelen.

Chocolade als ontspanning?
Bijvoorbeeld: vaker iets lekkers in je mond stoppen dan goed voor je is, een extra glaasje wijn drinken, omdat dit ontspant; dingen kopen die je eigenlijk echt niet nodig hebt, of meer gaan roken.

Op korte termijn werken deze coping strategieën als een bliksemafleider. Je hoeft even niet stil te staan bij je ontevredenheid of onrust, je onzekerheid, je frustratie, je verdriet of angst. Op korte termijn is je doel bereikt; je voelt je even iets lekkerder. Echter, op de lange termijn, zullen deze bliksemafleiders juist bijdragen aan het vergroten van het probleem.

Om wél op een goede manier te leren omgaan met emoties moet je je emoties eerst leren voelen.

Waarom is ‘leren om goed te voelen’ een adequater mechanisme dan de korte termijn acties, waarin we zo vaak terecht komen?

Als je leert om goed te voelen houdt dat in dat je je vaker bewust bent van je behoeftes:

Ben ik moe?

Heb ik honger?

Een belangrijk gevolg hiervan is dat je dan op tijd kunt voldoen aan deze behoeftes en dus leert om goed voor jezelf te zorgen.

Maar je wordt je ook bewust van je stemming!

Voel ik me blij, verdrietig, boos, of angstig ?

Het voelen en toelaten van gevoelens is een belangrijke vaardigheid in het bevorderen van mentale gezondheid. Vaak staat dit in directe verbinding met het energieniveau dat we ervaren! Hoe dit werkt zal ik je proberen uit te leggen.

Piekeren als oplossing tegen niet hoeven voelen.
Het vechten tegen boosheid, verdriet of angst maakt dat ons stress systeem letterlijk aan gaat staan. We proberen ons eruit te denken, en dit denken gaat over in piekeren. Eventjes helpt dit wel, want als je piekert dan voel je niet. Je zit helemaal in je hoofd. Maar als snel kom je in een neerwaartse spiraal terecht.
Veelvuldig piekeren en denken aan lastige zaken heeft consequenties voor je sympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is de werk-/actiemodus van je lichaam en brein. Als dit te vaak aanstaat, word je moe en raak je uitgeput.

Het lichaam in verzet
De lichamelijke reactie van vechten tegen onaangename emoties laat zich zien in het je zelf  schrap zetten tegen de emotie. Je spieren gaan letterlijk in verzet. Dit verhoogt de algehele spierspanning. Je gaat ongemerkt wat sneller ademen en er ontstaan allerlei biochemische verandering op cel niveau die ervoor zorgen dat de energie huishouding van slag raakt. En ja, je raadt het al; dit gaat ten koste van je energie niveau..

Gevoelens laten zich niet wegdenken. Gevoelens kun je ook niet wegduwen.
Net zoals een bal die je onder water probeert te houden. Het kost je energie en als je loslaat, popt ie op en staat ie weer voor je neus.

Gevoelens willen eigenlijk gewoon even gevoeld worden.

Lange termijn gevolgen van leren voelen:
Als je beter leert je gevoelens te (h)erkennen en je behoeftes aan te voelen, wordt het uiteindelijk makkelijker om chronische stress te reduceren. Het bewust worden van de strategieën die we onbewust inzetten rondom moeilijke emoties is hierin een eerste stap. Vervolgens kun je gaan werken aan een gezonde en duurzame manier om beter om te gaan met je emoties en behoeftes. Uiteindelijk zal dit ook je energieniveau ten goede komen!

Mindfulness zweverig? nee hoor echt niet
Mindfulness is een mooie methode die handvatten geeft in het ontrafelen van coping strategieën (dit is een sjiek woord voor omgaan met moeilijke zaken).

Mindfulness leert je hoe je om kunt gaan met gevoelens waar je liever je rug naar toe keert. Je ontdekt dat het misschien wel mee kan vallen om ruimte te maken voor kleine en grote varianten van verdriet, boosheid en angst.
Het biedt concrete toepassingsvormen in het dealen met  chronische mentale en lichamelijke klachten. Ik gebruik mindfulness dagelijks in mijn werk in de begeleiding van mensen die te maken hebben met chronische pijn, chronische stress, vermoeidheid, chronische hyperventilatie. Wil je meer lezen over mindfulness? Klik dan hier.

Goede voornemens..

Ik ben mijn taille kwijt 🙃
Ik leg het uit…

Ik probeer gezond te leven. En dat lukt me de laatste jaren steeds beter.
Ik voel me er heel goed bij, dus mijn intrinsieke motivatie stijgt vanzelf mee👊.

Gezonde slaap, gezond eten, voldoende lichaamsbeweging, koud douchen/#wimhof adem en…mijn werk doe ik met heel veel plezier.

Mijn #valkuilen: niet té veel doen op een dag. (Ik kan nogal eens mijn grens verliezen) én ik heb een gevoelig stress systeem.

Dat, én eten blijven mijn dagelijkse aandachtspunten.
Ik houd namelijk enorm van lekker eten. En dus eet ik soms teveel.

Daarnaast is meer eten dan goed voor me is, een coping-stijl. Klinkt sjiek, maar dat betekent eigenlijk dat ik meer eet als ik gestrest ben. (herkenbaar…?)

Mijn eetmotto: Ik hanteer de 80-20 % regel. (80 % gezond; 20 % iets minder gezond).

Maar…de laatste maand van het jaar verandert deze verhouding, elk jaar opnieuw.
Vooral de laatste 2 weken van december. Dan is het meer de 20-80 % regel. Gevolg: mijn taille is zoek 😊

Dus, vanaf vandaag weer langzaam terug in het gareel, en op naar de 80-20 % balans.

Gek he… Ik voel me er zoveel beter door en toch laat ik het telkens weer los in december.
Mijn jaarlijks innerlijk conflict, waarbij verlangen😋 wint van wijsheid😇.

Want hoe heerlijk is het om samen te ontbijten met lekker brood, heerlijke eitjes, pannenkoekjes, zelfgebakken pepernoten met warme chocolademelk (en slagroom), heerlijk kersteten, dé kerststol. Teveel koffie, met gebak. Lekker wijnen met heerlijk eten.

Niks #paleo#keto #koolhydraatarm en #zuivelarm.
Alles erop en eraan. De traditie wint van de trend.

Ach ja, ik heb genoten en ben psychologisch flexibel 😊 (steeds vaker)

Gelukkig weer twee mooie kookboeken aangeschaft om mijn gezonde voeding nieuwe inspiratie in te blazen.
foto by Unsplash;  Brooke Lark

#opzoeknaarmijntaille #laatjeregelslos #intrinsiekemotivatie #innerlijkconflict #copingstijl #leefstijl #gezondevoeding #regels #defusie #acceptatie #bewustonbekwaam #ikbenookeenmens #loslaten #opnieuwbeginnen #genieten #gezelligheid #gezondheid #wimhof #langleven #verjongen #proef #echteten #gelukkignieuwjaar

Body&mindfulness

Hé jij daar! hoe gaat ie? Goed? Dat is fijn! ⁠ Dan is dit bericht niet echt aan jou besteedt!⁠ ⁠

Maar umm: zit je niet lekker in je vel?⁠
Heb je veel ballen in de lucht te houden waardoor je het overzicht verliest?⁠
Heb je last van gespannen spieren waardoor je lichaam klaagt? Of andere lichamelijke klachten die niet zomaar verdwijnen?⁠ ⁠
Slaap je slecht (er)?⁠
Last van futloosheid?⁠
Ben je iemand die soms veel piekert en beren op de weg ziet??⁠

Denk je dat je eigenlijk al een tijd lang in de overdrive gaat en jezelf overbelast?⁠ ⁠ ⁠
Dan kan ik je helpen! ⁠
Ik heb 2 dingen bij elkaar gevoegd in een training. Body & Mind. Omdat ze nou eenmaal niet van elkaar te scheiden zijn. ⁠ ⁠
Deze online training bestaat uit 2 stappen:⁠
1) Je leert hoe je je lichaam in de herstelmodus kunt brengen. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam is krachtig, maar je moet wel even weten hoe je dit doet!⁠ ⁠ We gaan praktisch aan de slag om je zenuwustelsel te kalmeren. Middels allerlei ontspanningsoefeningen en ademoefeningen. ⁠ Je krijgt inzicht in energiemanagement, zodat je uit de overbelasting komt én herstelt van de roofbouw.⁠ ⁠

2) Mindfulness⁠ Je gaat leren hoe je mentaal vitaal wordt.
Dit kan pas echt goed als je eerst je lichaam wat meer tot rust hebt kunnen brengen.⁠
8 weken gaan we samen op pad om de mindfulness tools eigen te maken!⁠
Zodat je je persoonlijke stress signalen op tijd herkent en je eigen koers leert varen.
Mindfulness heeft een enorm krachtig effect😍⁠ ⁠

13 oktober heb jij de kans om te starten met het maken van de eerste stappen richting een optimale vitaliteit! Neem jezelf serieus en gun je deze kans.
Gun het jezelf om te ontdekken hoe je skills kunt ontwikkelen om je zelfherstellend vermogen aan te boren zodat je zenwustelsel tot rust komt en vandaaruit mentaal vitaal te worden.
Mindfulness is de tool die we ons daarbij laten helpen. ⁠ ⁠ ⁠ ⁠

Een deel kan vergoed worden door de aanvullende verzekering, meer info ? Stuur me een bericht!

#mindfulness #stressreductie #burnout #chronischestress #beterslapen #zelfherstellendvermogen #aandachthierennu #onlinetraining #vitaliteit #leefstijl #ontspanning #ademen #adem

Ben jij een ochtend of een avond mens?

Het is belangrijk om te weten tot welk chronotype ( de manier waarop je bioritme werkt) je behoort, want het heeft gevolgen voor je gezondheid als je je als ochtenmens gedraagt als een avondmens en andersom.

Wil je weten tot welke categorie je behoord geef dan antwoord op deze vragen:

  • Word je vanzelf vaak vroeg wakker?
  • Ben je het meest productief in de ochtend/middag?
  • Heb je weinig tot geen moeite om in de ochtend op te staan?
  • Voel je je in de ochtend zo fris als een hoentje.
  • Ben je tegen de avond voelbaar moe en heb je behoefte om te slapen?
  • Val je vaak als vanzelf al in slaap als je savonds tot rust komt op de bank of in je luie stoel?

De kans is groot dat je een ochtend mens bent.
Ochtend-of avond mens zijn, of wel een vroege vogel of een nachtdier heeft gevolgen voor je slaap en waakritme. Ben je een vroege vogel, dan wordt er eerder in de avond, melatonine aangemaakt en heeft je lichaam eerder in de avond de behoefte om tot rust te komen. Negeer je dit, omdat je routines erop nahoudt die misschien beter passen bij een avondmens, dan bouw je een slaaptekort op. Vroeg naar bed en vroeg op past bij jouw bioritme

Een echt avond mens heeft een laat ritme. Je wordt later moe en ook later wakker. Stel dat je laat opblijft maar ook vroeg op moet, kun je je biologische klok ook tegenwerken.

Stressklachten ten gevolge van een verstoord bioritme?

Door je bioritme onbewust te verstoren kun je ongemerkt een slaaptekort opbouwen en pleeg je roofbouw op je lichaam. Dit kan dan weer allerlei stress gerelateerde klachten teweegbrengen. Want te weinig slaap is een stressor voor je lichaam. Dit wordt vaak vergeten als we het hebben over chronische stressklachten!
Te weinig slapen hoeft niet te voelen alsof je een slaapprobleem hebt. Het kan heel gewoon voelen om in een verkeerd ritme te zitten. Dit kan een van de redenen zijn waardoor je ongemerkt allerlei psychomatische klachten ontwikkelt, die het gevolg zijn van een ontregeld stress systeem.

Dus handig om te weten welk type je bent.
Je kunt hier een klein testje doen om te ontdekken welk type jij bent.

Slaap lekker 🙂

Hoe sliep jij de afgelopen maanden?

Ik ben van nature geen geweldige slaper. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik me verdiept heb in hoe ik mijn slaap zelf kan optimaliseren. Zowel wat het aantal uren als de kwaliteit ervan betreft.
Het heeft mij veel gebracht.  En met mij veel anderen die ik geholpen heb hun slaap te verbeteren.

En toen kwam de Corona crisis……en begon ik steeds wat slechter te slapen. Wekenlang werd ik om 0300 wakker en kwam ik met al mijn kennis en praktische ervaring niet zomaar in slaap. Hmmm… frustrerend. Ik lag de nodige uren wakker en werd steeds wat meer uitgeput. Met alle gevolgen van dien.

Hoe kon dat nou? Ík als slaapcoach…….slecht slapen….?

Ja, inmiddels weet ik dat niks menselijks mij vreemd is.

En dat er met mij er veel anderen wakker lagen.

Ik was niet erg ongerust, vond mezelf niet terug in overmatig piekeren, maar toch….

Na meerdere weken ging ik, na extra goed inzetten op mijn slaaphygiene en het toepassen van  oefeningen en slaapoptimaliserende vaardigheden, beter slapen. Ik slaap nu weer als vanouds.

Maar; ik zie dat er veel mensen blijven worstelen met slaap. Dat komt vaak voor. Door een levengebeurtenis slaap je slechter en dit patroon blijft bestaan ook wanneer er weer een nieuwe balans optreedt.

Slaap is een van de basis voorwaarden om gezond te blijven.
Maar krijgt veel minder aandacht dan voeding en beweging. Ons leven zit vol met to-do lijsten en het beknibbelen op je slaapuren ligt op de loer.
Chronisch slecht slapen verzwakt je immuunsysteem.
Drie eenvoudige basis regels om mee te starten:

  1. slaap elke nacht zeven tot acht uur,
  2. houd een vast slaappatroon aan (ook in het weekend)
  3. vermijd het gebruik van caffeïne, alcohol, schermen en nicotine in de laatste uren voor het slapengaan.

Wil je meer info over slaapverbeteren? klik dan hier  =>

De boodschap klinkt misschien niet zo revolutionair, maar dit is een begin.
Terugkerende periodes met slecht slapen los je niet zomaar op. Dan heb je meer nodig. Maar  het goede nieuws is: er is zoveel aan te doen!

Accepteer dus niet dat je een slechte slaper bent, maar kom in actie en verbeter je leefstijl ook door te werken aan beter slapen!